torsdag 19 mars 2009

Regionfrågan Svealandskompott

Gerd Adolfsson och Lars-Bertil Wiklund, Fp Leksand, skriver i senaste NU (12/2009) om regionfrågan. Deras ärende är oklart men jag tolkar deras artikel som lokalpatriotism i första hand. Man pekar på att Gotland och Halland minsann fått bli regionkommuner och man vädrar morgonluft för Dalarna. Dalarna har varken halvmiljonen invånare (ansvarsutrdningen försespråkar regioner på 1-2 miljoner), universitet med forskningsinriktning eller kvalificerat storsjukhus. När min granne i Dalstuga, norra Rättviks kommun, klämde tummen i vedklyven fick han åka ambulans till Örebro Lasarett.

Gotland och Halland har sina egna synnerliga skäl att bli regionkommuner, Halland som en åsna mellan hötapparna, Gotland som en ensamseglare i Östersjön. Dalaidentiteten lär inget kunna ta kål på, inte ens ett ökat samarbete med Hälsningar och Gästrikar.

I Stockholm tycker jag dock att Folkpartiet har hamnat fel i regionfrågan. Ledande företrädare vurmar för en mälardalsregion som skulle stäcka sig ända till Örebro. Jag ser inga fördelar med att inkludera fler landsortskommuner som har helt annorlunda ekonomiska förutsättningar i beslutsfattandet om storstockholms utveckling. Det är svårt nog idag att dra jämt med spenatkommuner som Norrtälje och Nynäshamn. Storstaden har sina speciella utmaningar och behov och dessa handhas bäst av storstadsborna själva.

Har jag fel?

Fridens,

Martin

2 kommentarer:

  1. Ja, du har fel om du vill låtsas som att Västmanland, Sörmland och Uppland inte ingår den Mälardalsregion som har Stockholm som ekonomisk tyngdpunkt. Klart som korvspad att all jobbpendling mellan Eskilstuna/Västerås/Uppsala och Stockholm spelar roll. Däremot är det lite mer osäkert om Mälardalen redan nu på ett naturligt sätt kan inkludera exv Örebro.

    SvaraRadera
  2. Om det vore så väl att Stockholm kunde plocka russinen ur kakan och plocka in Västerås och Uppsala i länet. Men mellan de moderna områdena finns en massa landsort som blir en politisk black om foten för Storstaden. Den svenska regionalpolitiken är redan hopplöst stockholmsfientlig, och vi vill inte ha mer Stockholmsfientlighet INOM vårt eget län.

    SvaraRadera