fredag 13 mars 2009

Insändare i Tidningen Nu

Hej vänner,

Jag tänker skriva en insändare i tidningen Nu beträffande hur vatikanen har behandlat den 9-åriga flickan i Brasilien som fick abort utförd. Jag anser att katolska kyrkan i Sverige måste be om en ursäkt och inte hävda att aborten var fel.

Vill någon av er vara stå med som författare? Kom gärna med åsikter om innehållet.

Seved

11 kommentarer:

 1. Ursäkt låter bra. Men artikeln bör också innehålla dels ett stycke om förintelseförnekelse dels ett stycke om hur locket ständigt läggs på när det dyker upp nyheter om sexuella övergrepp på barn. Kyrkan förefaller upprätthålla och fortplanta en inåtvänd, omodern och obehaglig kultur helt enkelt. Den har säkert sin grund i den hierarkiska och auktoritära struktur som kyrkan är uppbyggd kring + att naturligtvis bara män får prästvigas. Den katolska kyrkan tycks leva kvar på 1500-talet. Och jag håller med. Man blir så förbannad så att man kokar när nyheterna nu bara väller fram om olika missgrepp från den katolska kyrkan. Intrycket är att kyrkan är både otroligt auktoritär, misogyn, stockkonservativ och att den har överseende med förintelseförnekelse. Det är så att man baxnar.

  SvaraRadera
 2. Jag var lite inne på samma tanke som Per. Allt som har med kyrkan att göra är som ett öppet mål. Det blir "för lätt" att kritisera nästan allt de gör.

  Det hindrar ju inte att man ska kritisera deras ålderdomliga värderingar.

  Per är för övrigt snäll som bara skickar kyrkan tillbaka till 1500-talet...

  SvaraRadera
 3. Vatikanens aversion mot preventivmedel, vilket leder till oönskade graviditeter och spridning av sexuellt överförbara sjukdomar (allt från klamydia till HIV), bör också kritiseras.

  SvaraRadera
 4. Kloka synpunkter, jag skriver insändaren i helgen. Hittils är det bara Annika B som vill stå med som medförfattare, inga andra? Jag tror det bara är bra om vi är fler och också om vi är spridda över hela landet.

  Seved

  SvaraRadera
 5. Frågan är vad man vill uppnå. Jag håller med om att katolska kyrkans syn på preventivmedel är bedrövlig, att deras hantering av övergreppen varit bedrövlig, osv, men om man ska täcka allt så blir det en pamflett för de redan frälsta.

  Jag skulle hellre se en insändare som tar följande ansats:

  1. Vi är inte överens om rätten till abort; från ett liberalt perspektiv är det en odiskutabel rätt men vi inser att Katolska kyrkan inte kommer att ändra inställning i grundfrågan den närmaste tiden.

  2. Oavsett vad man tycker om abort i sig så måste man kunna diskutera specialfall. Att motsätta sig abort hos en våldtagen nioåring som dessutom riskerar att avlida vid förlossningen handlar inte om att skydda ofödda eller värna liv; det är en ren grymhet och är inte förenligt med Kristus kärleksbudskap.

  3. Grymheten blir desto större när kyrkan är beredd att förlåta våldtäktsmannen, men inte offret. Notera då särskilt Mark 3:28 - 3:29

  "Sannerligen, människorna skall få förlåtelse för allt, för sina synder och för sina hädelser, hur de än hädar.

  Men den som hädar den heliga anden får aldrig någonsin förlåtelse utan är skyldig till evig synd."


  Man får ju anta att kyrkan faktiskt tror på det som står i bibeln och bibeln anger explicit att det enda som gud inte är villig att förlåta är just förnekandet av den heliga ande.

  Så, jag skulle kunna tänka mig att skriva under en insändare, men det beror lite grann på hur den ser ut. Jag är inte intresserad av att slänga bensin på elden eller att ta upp alla problem som finns med den katolska kyrkan utan för mig är det intressantare att lyfta det här specifika fallet och hur det står sig mot jesus kärleksbudskap så som det förmedlas i det nya testamentet.

  SvaraRadera
 6. Så otroligt fegt av katolska kyrkans svenska företrädare att inte våga ta debatten med Birgitta Ohlsson i tv, men att sitta i soffan själv och fläka ut sig om rätten till liv. Helt sjukt!

  SvaraRadera
 7. Mattias, har inte vatikanen gång på gång visat att man inte står upp för Jesus kärleksbudskap? Man förbjuder preventivmedel, abort, homosexualitet,skilsmässor osv och har en medeltida syn på hur världen är beskaffad, vilket orsakar ett stort lidande bland människor över hela världen. Och deras representanter i Sverige vågar inte ens gå upp och debattera. Jag är helt inställd på att kritisera katolska kyrkan och gärna slänga så mycket bensin på brasan som bara går.

  Hur ska en förändring någonsin komma om vi bara uppmanar katolska kyrkan att följa bibelns kärleksbudskap?

  Seved

  SvaraRadera
 8. Katolska kyrkans syn på preventivmedel, våldtäkter "i hemmet" och aborter hänger ihop. Den afrikanska kvinnan som dör i AIDS och det våldtagna brasilianska barnet som blir bannlyst är offer för samma mörka och medeltida krafter.

  Bådas liv förstörs i Jesu namn, med Vatikanens mer eller mindre aktiva stöd. Jag tror det finns ett värde i att peka ut hur mönstret kring förtryck, moralisk fascism och kvinnoförakt hela tiden återkommer.

  Man skulle t o m kunna bredda ämnet ännu mer, om man betänker att vidrigheter förekommer även i andra religioners namn.

  Jag står gärna med som medförfattare, bara jag får läsa insändaren innan.

  SvaraRadera
 9. Självklart får de som vill stå med som medförfattare läsa texten innan och komma med synpunkter och ändringar. Jag skickar den privat till er.

  Visst skulle man kunna utveckla detta och skriva en lång artikel om hur lite religion över huvudtaget har i vår lagstiftning att göra men det blir för stort projekt just nu. Gärna en längre debatttext i detta ämne i framtiden. Just nu koncentrerar vi oss på katolska kyrkan i och med att det är den som är uppe på agendan nu. Ok!

  Seved

  SvaraRadera
 10. Min poäng var; vad är syftet med insändaren?

  1. Vi vill visa att liberalismen har bättre svar på livets frågor än religion i allmänhet eller katolska kyrkan i synnerhet. Det kan bli en spännande insändare, men då den är riktad till liberaler så blir det att predika för de redan frälsta. Vi lär inte påverka någon, och vi kan inte så ett för av funderingar hos någon som inte redan är liberal.

  2. Vi vill rent allmänt visa på vilken unken syn som finns hos den katolska kyrkan i allmänhet och dess ledande skick i synnherhet. Återigen en spännande insändare men är NU den lämpligaste plattformen för detta och vad åstadkommer vi mer än att få glada tillrop från de som redan delar vår åsikt och sura miner från katolska kyrkan i Sverige.

  3. Vi vill skapa en debatt; även bland de som är medlemmar i katolska kyrkan och/eller bland de som har en mindre liberal syn på aborter och kvinnors lika värde. Om det är det vi vill åstadkomma så är det mer effektivt att lyfta ut det här specifika fallet och se på hur kyrkan hanterat det. Det skulle också ge oss en möjlighet att ställa abortmotståndare mot väggen; anser de att katolska kyrkan agerade rätt i det här fallet. Om de då svarar "allt liv är heligt och det är aldrig rätt med aborter" så får vi ju en gigantisk klubba att slå i huvudet på abortmotståndare, pro-lifers, etc.

  Den som känner mig vet att inte ryggar tillbaks varken för att slänga bensin på brasan, provocera eller att skriva bitska inlägg, men jag gör det alltid utifrån en analys; vad drivs jag av och vad hoppas jag kunna åstadkomma. Oftast görs denna undermedvetet, men jag har alltid en sådan analys i bakhuvudet.

  Jag har heller ingen större kärlek för religion i allmänhet eller katolska kyrkan i synnerhet. Jag tillhör de som offentligt förnekat den heliga ande och om bibeln har rätt kommer jag därmed att brinna i helvetet för all evighet efter att jag dött.

  Men, jag tycker att det (med risk för att bli tjatig) är värt att fundera på varför man skriver en insändare. Så, jag ställer frågan igen; vad är syftet och vilka hoppas vi nå?

  SvaraRadera
 11. Hej igen, och tack för utförligt svar Mattias,

  Kort bara, jag tror att det ger effekt att skriva i Nu även om vi till viss del predikar för dom redan frälsta. Men det finns många medlemmar i FISK som läser nu och jag tror att vi kan skapa en debatt om religion i lagstiftning generellt genom att skriva om en aktuell fråga. Och det är väl inte heller omöjligt vi har katoliker i folkpartiet som läser tidningen Nu?

  Och som jag ser det är insändare i tidningen Nu en möjlighet att skapa opinon inom partiet. Så med en dåres envishet hävdar jag att tidningen är ett bra forum för en insändare som kritiserar den katolska kyrkan.

  Med en önskan om en trevlig helg!

  Seved

  SvaraRadera