onsdag 11 mars 2009

Hur anonym tror du att du är på nätet?


Det är kanske dags att färska upp minnet från skandalerna i förra valet om intrång här och där mellan partierna. Sedan flera år tillbaka finns en tjänst som heter Creeper. Enkelt uttryck är det en tjänst på nätet där vilken webbadministratör eller bloggare kan lägga in en länk till en bild som Creeper tillhandahåller. Creeper i sin tur loggar din IP-adress och har ett register med kända IP-adresserintervaller så att det blir offentligt vem som har varit på din sida.

Loggen kan ni se här: http://gnuheter.com/creeper/senaste

Bland de som loggas finns försvarsmakten, Moderaterna, Socialdemokraterna, mfl. Även Folkpartiet finns med.

Den omedelbara reaktionen var för mig en olustkänsla. Samtidigt är det nog bra för många att upplysas över att anonymiteten är låg. Lite aldrig på att den sida du ser inte är anpassad efter var du surfar ifrån. Exempelvis skulle företag X kunna ge felaktig information ifall man surfar från företag Y.

Samtidigt kan information om din IP-adress användas i gott syfte. Exempelvis kan din ort gissas fram och SMHI skulle kunna presentera vädret från den plats du just nu surfar från.

Tänk om fler hade vetat om vilken anonymitet man inte har på internet innan valet så hade vissa skandaler kunnat undvikas...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar