onsdag 25 mars 2009

Ekumenik - varför?

Vi är tre liberatister som i en debattartikel i expressen frågar oss hur rimligt det är att bedriva ekumenisk dialog med en kyrka, den katolska, som är rent ut sagt antihumanistisk i sina värderingar.

http://www.expressen.se/debatt/1.1509220/alexander-bard-och-liberati-paveforsvararna-borde-veta-hut

Hur kan man till exempel erkänna ett dop som återkallas medelst bannlysning om man blir våldtagen av sin styvfar vid nio års ålder och väljer abort för att rädda sitt eget liv?

Det är dags för Sveriges kristna råd att förklara hur de ställer sig till förintelsförnekare och beskyddare av våldtäktsmän.

5 kommentarer:

  1. Men nu går nu väl ändå väl långt? Att den svenska kyrkan för en dialog med den katolska kyrkan kan väl inte vara fel? Jag vill att vi ska kritisera sådant som företrädare för den katolska kyrkan gör som är uppenbart oetiskt och omoraliskt, däribland bannlysning av våldtäktsoffer och preventivmedel, samt sexuella övergrepp mot barn. Den kultur som möjliggör dessa övertramp har kyrkan ansvar för menar jag. Om de inte tar det ansvaret måste det påtalas och kritiseras. Men att kritisera den svenska kyrkan för att den för en dialog med den katolska kyrkan, det är inte "pragmatisk liberalism". Det framstår som väderkvarnsliberalism. Eller har jag missuppfattat det ni skriver?

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Ska folkpartiet analogt bilda förbund tillsammans med högerextremister? Utföra gemensamma ceremonier? Uppvakta biståndsministern tillsammans?

    Att föra dialog är ju helt rimligt, men relationerna inom SKR är djupare än så. Eller kanske inte? Några kommentarer från SKR-håll har hittils inte hörts. Jag tycker SKR:s medlemmar är pinsamt tysta i debatten.

    SvaraRadera
  4. Ja, du kanske har rätt. Katolicismen är naturligtivs närmast definitionsmässigt en auktoritär och patriarkal ideologi. Levnadsregler kommer ovanifrån från Gud och uttolkas undantagslöst av en man, Påven (Guds ställföreträdare). Men å andra sidan. Att den svenska protestantiska kyrkan inte skulle samarbeta med den katolska kyrkan verkar konstigt. Givet att den katolska kyrkan och dess 1,3 miljarder medlemmar finns, måste det väl ändå vara önskvärt med samarbeten som bidrar till fredlig samexistens mellan religioner. Eller? Att vända sig mot det låter som att ideologi tillåts övertrumfa pragmatism på ett orimligt sätt. Det låter som ett behov av "eternal sunshine of a spotless mind", inte som pragmatisk politik som gör skillnad i människors vardag.

    SvaraRadera
  5. En präst som vill bryta samarbetet mellan svenska kyrkan och vatikanen:
    http://www.kyrkanstidning.com/kronikor/bryt_med_rom_tills_battring_sker_0_9175.news.aspx

    SvaraRadera