torsdag 19 mars 2009

Den nya försvarspolitiken

Jan Fröman skriver i veckans NU om den nya försvarspropositionen. "Fler bataljoner - men inga nya pengar" är hans rubrik. Försvarsminister Sten Tolgfors - en man under ständig belägring - presenterade idag propositionen på DN Debatt under rubriken "Militärtjänsten blir frivillig". Jan Björklunds rubrik i sitt nyhetsbrev är "Trendbrott för Försvaret". Vilken är egentligen dagens försvarspolitiska nyhet? Vilken rubrik är den rätta? Faktum är att alla tre är rätt på sitt sätt. Det blir fler bataljoner men inga nya pengar jämfört med i höstas. Samtidigt har trenden neråt brutits både vad gäller pengar och rustning. Det nya försvaret ska bli mer användbart och ska dessutom ha fler bataljoner än tidigare. En annan stor förändring i propositionen är övergången från värnplikt till frivillighet i rekryteringen. Det senare är en stor liberal frihetsreform som Folkpartiet har kämpat länge för. Framöver kommer inte varje årskull svenska män att vara skyldiga att utan ersättning inställa sig för ett års arbete i statens tjänst för försvaret av Sverige. Vid en försämrad omvärldsutveckling ska dock beslut kunna fattas om att aktivera värnplikten men då ska den vara könsneutral. Vad tycker ni? Hur borde försvarspolitiken se ut?

2 kommentarer:

  1. Klart att militärtjänstegöringen ska vara frivillig.Det är ju upp till var och en som saknar utbildning i landet "jag skiter i allt" att försvara sitt eget liv så gott de nu kan den dagen det brakar loss.

    3 Pluton 4 Stridsvagnskompaniet

    SvaraRadera
  2. I takt med att allt färre gör värnplikt så är frivillighet och vettig ersättning en bra logik.

    Jag tror dock inte ett dugg på att man på nått sätt kan aktivera värnplikten inom rimlig tid. Vår mobilisering är långsam redan som den är. Vid en kris riskerar vi mobilisera en otränad "bondearme".

    Jag tror mer på att förändra värnplikten till en samhällstjänst istället där militärtjänst är en variant. En del ungdomar ser det säkert som strafftjänst/slavarbete, men jag ser det som en sorts återbetalning för skolårskostnaden och även som en praktikperiod i samhället.

    Steget att låta kvinnor utföra samhällstjänsten i jämlikhetens namn är därmed
    nära. Men kalla mig mullig mansgris den som vill, men har man sett en kvinna föda barn så blir inte millimeterrättvisa lika viktigt längre.

    Utvecklingen i Ryssland i kombination med oljeledningar vid Gotland gör att vi inte får glömma bort att försvaret är en viktig försäkring för samhället.

    SvaraRadera