måndag 13 april 2009

Införa Euron Lyssna på Elisabet Höglunds argument - De är bra

Elisabet Höglund skriver i Expressen den 13 april om att införa Euron

ciitat "Eftersom den Europeiska centralbanken också har låg inflation och låga räntor som mål, borde Sverige inte missgynnas av att införa euron.
Ja, men då förlorar vi ju våra möjligheter att föra en självständig räntepolitik, säger motståndarna. Nonsens, säger jag. Sverige kan aldrig föra en räntepolitik som starkt avviker från den politik som förs av den Europeiska centralbanken.
Jamen exportföretagen då, fortsätter kritikerna. Med euron kan de inte längre sälja lika billigt på världsmarknaden.
Till er vill jag säga, att ständiga devalveringar av kronan - som en flytande växelkurs alltid för med sig - faktiskt betyder en slags illojal konkurrens. Med en svag krona kan svensk industri dumpa priserna, suga ut det gottaste och slippa tänka på att behöva konkurrera med kvalitet och inte bara med pris."

Hennes argument är utmärkta och vi bör ta till oss dessa i valkampen när vi nu argumenterar för euron. Argumenten är klara och raka och går inte att säga emot

1 kommentar:

  1. Ja, ränteautonomin är verkligen en illusion. Tänk er tanken att vi skulle höja räntan med fem procent just nu. Kronan skulle stiga i värde och ekonomin krascha. Riksbankens manöverutrymme är i praktiiken mycket begränsat även utanför Euron.

    SvaraRadera