tisdag 28 april 2009

Ekonomikris och klimatkris hänger samman och löses samtidigt

Ekonomikrisen och klimatkrisen hänger samman. Inte förrän vi ser det sambandet kommer kriserna att lösas. Vi ser möjlighterna men det är en avgrund mellan dem och där vi står.

Schumpter skrev om den kreativa destruktionen och det är det som händer bilindustrin just nu. Elhybriderna kan bli lösningen men politiken måste i hela EU få det att hända genom att :

1. Stimulera att storskalig effektiv koldioxidfri teknik används
2. Utsläppsrätter begränsas och prishöjs
3. Sätt reduktionskrav i förh. till läckage
4. Säkerställ finansiering av investeringar
5. Höj kraven på bränslereglering
6. Gör ny teknik till huvudfokus


1 kommentar:

  1. Jag håller faktiskt inte med. Båda kriserna är ytterst allvarliga. Klimatkrisen handlar om vår existens. Men jag tycker inte att man kan säga att de hänger inte ihop särskilt mycket. Paul Krugmans bok "Krisen" visar att finanskrisen är alla ekonomiska krisers moder på det sättet att den samlar allt som vi upplevt under 1900-talet i samma kris: klassiska run-on-banks under början av 1900-talet ledde till att banksektorn reglerades. Den regleringen har omärkligt övergetts för exakt samma typer av transaktioner som banker håller på med. Underskott på efterfrågan kräver stimulans som på 1930-talet. Vi har valutakriser som i Sverige och Storbritannien på 1990-talet, Asien 1997-98, Brasilien och Ryssland senare osv. Vi har slutligen problemet med bubblor som spricker (jämför IT-bubblan). Nu var det en bostadsbubbla som sprack i USA. Samma bubbla finns kvar i bl.a. Sverige. Allt detta har mycket lite med klimatkrisen att göra.

    SvaraRadera