onsdag 15 april 2009

Bra, Göran Rosenberg


Läs artikeln i dagens DN av Göran Rosenberg.

2 kommentarer:

 1. Jag har skickat in en kort replik på den till Newsmill. Får se om de tar den. Konstig artikel tyckte jag. Kan utveckla det om ni vill men kontentan är att hela världshandelsregelverket sedan 60 år är uppbyggt på premissen att frihandeln har politiska gränser. Problemet är inte för mycket frihandel utan för lite. Allt fler länder utnyttjar de politiska "säkerhetsventilerna" i protektionistiska syften. Dessutom skiljer inte Rosenberg mellan varuhandel och kapitalliberalisering. Ingen har sagt att för mycklet frihandel med varor ligger bakom dden nuvarande krisen. Tvärtom. Däremot finns ett stort problem i den bristande tillsynen av finansiella marknader, främst den (fram till nu) stora informella banksektorn.

  SvaraRadera
 2. Nä, dåligt Göran Rosenberg.

  Det är helt fel som Göran Rosenberg gör att se Japan eller Kinas framsteg som en effekt av protektionism. Man ska snarare se att dessa länder har gjort stora ekonomiska framsteg TROTS rådande protektionism.

  De ekonomiska framstegen beror naturligtvis på helt andra faktorer. I fallet Japan har det att göra med bland annat en enorm fokus på att hela tiden förbättra sig, att hela tiden effektivisera verksamheter och att öka medvetenheten om vad som faktiskt genererar värde i företag.

  Framstegen som dessa länder gör och har gjort leder dessutom till att vi i Sverige blir mer produktiva. På grund av frihandeln och den konkurrens vi i västvärlden utsätts och utsatts för.

  SvaraRadera