tisdag 5 maj 2009

Sup mindre

Någon nykterist kan jag inte anklagas för att vara. Men jag tycker det är glädjande när fler unga väljer att inte dricka.

Lyssnar man på Kaliber i SR så får man veta att bakom våldsbrott så finns allt för ofta alkohol i bakgrunden. Det går inte att blunda för.

Själv blir jag mest trött av för mycket alkohol och har aldrig druckit så att jag inte vet vad jag gör. Någon våldsman lär jag inte bli och har ingen önskan att det ska vara besvärligare att utöva mitt måttliga helgglas.

En del människor går dock som sagt inte ihop med sprit. Jag kan vara förlåtande om våldtendenserna är överraskande för den drickande - men annars tycker jag inte det är något som kan åberopas. Tvärtom skulle jag tycka det vara logiskt ifall nykterism är ett straff man kan dömas till. Har man uppträdandeproblem med alkohol så ska det för vissa personer vara straffbart att dricka. Man är ju nykter när man tar första glaset, eller hur?

2 kommentarer:

 1. Bäste Kjell,

  Alkoholism är en sjukdom. De som har denna sjukdom har fått sina belöningssystem i hjärnan kidnappade och kan inte kontrollera sitt intag. De är beroende. Att döma dessa människor till nykterhet och tro att detta skulle göra att dom dricker mindre vore lika fruktlöst som att bötfälla en inbiten nikotinist varje gång personen tar en cigarett.

  Ska folk som har diabetes dömas till sockernykterhet? Och om de äter en glass, ska de då spärras in?

  Våldet i samband med alkohol är ett stort problem men vi kommer inte åt detta genom att tro att vi kan döma folk till nykterhet.

  Upplys istället om skadeverkningar och jobba för att unga människor inte ska hälla i sig sprit som dom gör under till exempel Valborgshelgen. Och gör som du, föregå med gott exempel och drick måttligt.

  Mvh

  Seved Monke

  SvaraRadera
 2. Jag tror inte majoriteten som begår eller är pådrivande till brottshändelser skulle anses som alkolister.

  Det jag vill komma åt är de med uppenbart dåligt ölsinne och de som framhåller dåligt ölsinne som förmildrande ursäkt.

  SvaraRadera