fredag 15 maj 2009

Korruption i Bregottfabriken?

EUs jordbruksstöd kostar Europas skattebetalare 600 miljarder kronor per år, nästan 50 procent av EU-budgeten. En del av stödet borde aldrig ha betalats ut enligt EUs revisionsrätt. Annat är direkt skadligt för miljö och utvecklingsländer. Bland de största svenska mottagarna av EUs jordbruksstöd finns företag som Cloetta, Coca Cola och Göteborgs Kex. Den allra största mottagaren i Sverige är den danska sockerjätten Danisco.

Skriv på namninsamlingen mot korruption i Bregottfabriken genom att klicka här!

Som en motvikt till jordbruks- och livsmedelslobbyn behöver vi en stark reformkoalition i Europaparlamentet som är både gränsöverskridande och partiöverskridande. Reformerna bör baseras på tre krav:

1. Full insyn. Allt jordbruksstöd ska redovisas Euro för Euro i alla medlemsländer.

2. Gödsla inte i Bregottfabriken. Stoppa genast alla subventioner till livsmedelsindustrin och allt stöd som stimulerar utsläpp av koldioxid i atmosfären.

3. Ställ om till ett modernt EU. Fasa långsiktigt ut allt stöd vars syfte inte är att bibehålla biologisk mångfald eller öppna landskap. Investera istället i forskning, framtidsteknologier och en modern europeisk infrastruktur.

Jordbruksstödet är EUs största utmaning. Det är dags att göra någonting åt det. Klicka här och protestera genom att skriva på namninsamlingen.

Per Altenberg (fp)
initiativtagare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar