tisdag 17 augusti 2010

Jan Björklund - om studiebegåvade i grundskolan

Så här tycker Jan Björklund att man kan göra med särbegåvade elever:Det är en del som reagerat negativt mot det här förslaget men med lite sunt förnuft kan man väl konstatera att det är rimligt att om det går att fördjupa sig extra i idrott eller musik så är det väl rimligt att samma principer går att tillämpa för andra akademiska specialkunskaper.

Fler som skriver om duktiga elever i skolan:
Marcus Grundén, Rasmus Jonlund, Nikander, Lotta Edholm, Proffstyckarna, Jessica Ericsson, Ida Lindh, Malin Danielsson, Olov Lindquist, Dagens Skola.

2 kommentarer:

 1. Johanna Nilsson7 september 2010 13:34

  Problemet är att högstadiet är för sent. De allra högst begåvade har knäckts av den svenska skolans jante-tänkande långt innan de är i närheten av högstadiet. Insatser behövs för de särbegåvade redan vid skolstarten!

  SvaraRadera
 2. Hejsan!
  Jag kunde inte bara gå förbi er kommentar. Min son räknas till studiebegåvning men han har knäckts av den kommunala skolan på våran kommun tyvärr.Han har inte ens börjat 4:an än men tycker skolan är pest och pina inga utmaningar alls bara repetitioner inbromsningar "du ligger ju redan så långt fram" "det där behöver du ju inte kunna än på flera år" kan vara några av kommentarerna han mött sedan förskoleklass!
  Han hade höga drömmar om att ta sig ut i rymden när han blev stor,men de grusades snabbt av en "förskolefröken" som sa till honom att det skulle vara alldeles för svårt för honom!?!? Han har alltid fascinerats av rymden,oändligheten o universum sedan han var mycket liten 3-4 år och detta möts han av när han börjar skolan och har längtat att få börja skolan i ett år! Han har alltid varit vetgirig/kunskaps hungrig... fram tills han började skolan...Efter skolstarten tog det knappt en månad,så kände han att han inte ville gå i skolan,då han ansåg själv att han lärde sig mycket mera hemma!Vad ska jag göra där?Jag lär mig ju ändå ingenting, var hans kommentar.Sedan dröjde det inte länge förän det hette kunskap är skit!
  Glädjen och lyckan i att lära har alltså ännu inte kommit tillbaka,han går nu i 3:an!
  Nu letar jag förbrilt efter en ny skola som kan ta tillvara min sons fulla potential men i Sverige verkar hoppet totalt ute tyvärr.vi borde göra som Danmark och starta skolor liknande Mentiqa! det är verkligen en bra skola för dessa barn och ett gott föredöme där de kan bli accepterade för de,de är fullt ut! Men ack ej i Sverige finns eller kommer att finnas sådant då Sverige tenderar att vara mycket trångsynt när det gäller utveckling/utbildning av våra barn ajaj den som råkar ligga före han ska minsann inte tro att han är något han ska minsann plockas ner på jorden igen! och att ligga steget före andra i bästa fall får de i all hast till slängt något extra material som oftast inte alls tillhör något spec. bara de hålls sysselsatta.
  Men det är ju faktiskt så att de behöver lika bra material som sina kamrater och lika genomtänkt men det existerar inte då lärarna inte hinner med detta!
  PS:Instämmer fullt med Johanna Nilsson!!!
  Högstadiet ja då är det definitivt försent!
  Insatserna behövs redan vid skolstarten absolut!!!DS.

  SvaraRadera