söndag 18 oktober 2009

Vad ska man utbilda sig till? Experterna svarar

SVT har ett nytt program som heter Dina frågor - om pengar. Underrubriken säger att "experterna svarar på tittarnas frågor". Ett riktigt bra grepp och jordnära reportage. Men, en av experternas svar handlade om vilket yrke och utbildning man ska välja för att få jobb i framtiden. På frågan "Vilka yrken ska man satsa på för att få jobb?" svarade representanten från arbetsförmedlingen:
1.Transportyrken
2.Industriarbeten, inte de som kräver högskoleutbildning, efter tilläggsfråga från programledaren
3. Anläggnings- maskins- och betongarbeten.
Och på frågan "Vad ska man absolut undvika att utbilda sig till?" så svarar samme person: Det man ska undvika är generella utbildningar, exempelvis samhällsvetenskaplig linje där det kan vara svårt att få jobb efteråt.

Det är jättebra att många människor väljer praktiska yrken men det är också väldigt bra om vi får ännu fler högskoleutbildade och dessutom fler med spetskompetens. Svaret som han ger är både kortsiktigt och felaktigt och är sådant som man verkligen inte vill att ungdomar ska ta till sig. Självklart ger inte samhällsvetenskaplig linje direkta jobb men det är inte heller dess främsta syfte, utan det är en studieförberedande utbildning, det vet nog de flesta, men det var inte vad som presenterades när SVT frågade experterna. Dåligt av SVT och tråkigt för de som funderar på vad de ska bli när de blir stora. Om vi ska få fler att, oavsett socioekonomisk bakgrund, att välja högre studier är det just denna slags information som behöver förändras. Ordentligt!

Vill du se programmet, klicka här:
"Dina frågor - om pengar".

2 kommentarer:

 1. Jag lyssnar ofta och gära på den fantastiska radioserien "This American life" och just detta har varit uppe där. Så här beskrivs det inslaget: For NPR’s Adam Davidson, dropping out of college is the worst thing any young person can do in this economy. So when Adam’s favorite cousin DJ does just that, Adam brings in a professor of economics from Georgetown University to help persuade DJ to get back on the right track. Only after hearing them both out, the professor thinks Adam, not DJ, might be the one on the wrong side of things.

  http://www.thisamericanlife.org/Radio_Episode.aspx?episode=376

  Inslaget är ca 10 minuter och ligger ganska tidigt i programmet, om jag inte minns fel.

  Sammantaget tycker jag nog faktiskt att råden som gavs i SVT var ganska kloka. Det motsätter på intet vis att de som vill ska ges alla möjligheter till eftergymnasiala studier.

  SvaraRadera
 2. Hej Maria, bra inlägg! Bara snabb fråga: var har du pingat det?
  Många hälsningar
  Annika Beijbom

  SvaraRadera