lördag 3 oktober 2009

Civilkurage - den enskildes mod att ha en egen uppfattning


Integritetsdebatten fortgår och jag efterlyser mer civilkurage bland våra riksdagsledamöter, oavsett partitillhörighet. På onsdag den 14 oktober är det dags för fortsättningen på FRA och signalspaningen i riksdagen, debatten kommer att sändas via riksdagens webb-tv. Försvarsutskottet har redan behandlat FRA 2.1 (för vissa även kallat 2.0). Många framstående personer har och kommer att blogga utförligt inför den 14/10. Jag har påbörjat en bloggvägg längst ned i posten som är långt ifrån komplett men som jag hoppas kommer inspirera dig till att förkovra dig i signalspaning och vad den innebär för dig som person.

Mer inför 14 oktober:
OlofB jobbar på med att förklara signalspaning så att fler än ingenjörer ska kunna förstå flödena, inklusive utmärkta bilder. Tack Olof för att du delar med dig så generöst av informationen!:
Saxat från bloggen Olof B[eta] tankar i utveckling http://olofb.wordpress.com/:
"Du kanske frågar dig: ”Så vaddå? Vad gör det om FRA får denna trafikdata då?”. Jo svaret är sociogram. Med hjälp av all kommunikation över Sveriges gräns* kan FRA mycket lätt bygga upp sådana här."
Exempel på sociogram:Klippet ur Agenda här nedan har jag saxat från Farmorgun i Norrtälje. En dryg minut in intervjuas Birgitta Ohlsson (fp) om sina erfarenheter inför FRA-omröstningen 2008.Mer från Olof B[eta] tankar i utveckling http://olofb.wordpress.com/:

"Du kan läsa mer om den databas som har till uppgift att lagra trafikdata på wikipediaartikeln ”Trafikdatabasen Titan”. Tack Mark Klamberg för ditt jobb med att skriva denna artikel!
Men OK – FRA kan skapa sociogram över stora delar av svenska folket – de är ju bara till för att skydda oss, eller hur? Det gör väl inget? Problemet är FRA får skicka informationen till andra länder, en företeelse som inte över huvud taget är reglerad i lag. Till exempel kan FRA, utan någon insyn, skicka trafikdata (och innehållsdata!) till USAs underrättelsetjänst NSA (National Security Agency). FRA kan obehindrat skicka sociogram till NSA i USA.
FRA kan också samarbeta med andra underrättelsetjänster över världen – och vem vet vart den sålda informationen om svenskar hamnar i slutändan..? Ett exempel vore att Kurdiska invandrare i Sverige kommunicerar med sina släktingar i t.ex. Iran eller Turkiet. Denna trafikdata är lukrativ för USA – eftersom Turkiet/Iran förtrycker Kurder vill de gärna komma åt vem som är släkt/kompis med vem (och annan information t.ex. om ”regimkritisk propaganda” skickas i chattar), och då kan USA använda informationen för att få reda på saker de är intresserade av ifrån Turkiet. Traditionell byteshandel! Och vad händer när svensk-kurden åker på semester till sina släktingar i mellanöstern? Enligt Min Humla skriver om vad FRA kan användas till, och kom med kurdexemplet.
* många IT-experter ifrågasätter huruvida det alls är möjligt att avskilja svensk internettrafik från internationell internettrafik. Det som är säkert är att de som använder webbaserade epost- eller chattprogram (gmail, hotmail etc.) absolut inte kan särskiljas, eller om man kommunicerar hem när man är på semestern." "

Början till bloggvägg:
OlofB om sossarnas gemensamma riksdagssvar, Niklas Frykman, Opassande, Mark Klamberg, Calandrella, Mathias Sundin, Farmorgun i Norrtälje, Sebastian Hallén, Riksdagssvar.se, HAX, Falkvinge (via Hax), Scaber Nestor, Seved Monke, Mikael Nilsson, tvärpolitiska stoppaFRAlagen.nu som stöds av bl.a. CUF, LUF, MUF och KDU d.v.s. Alliansens fyra ungdomsförbund. Jag följer upp mer via min blogg senare men vill härmed slå ett slag för att vi gemensamt ska hjälpa till att inspirera våra folkpartistiska riksdagsledamöter att tänka själva och känna efter hur civilkuraget skulle kunna komma till användning på bästa sätt onsdagen den 14 oktober i kammaren. Tänk Torgny Segerstedt!

3 kommentarer: