torsdag 19 november 2009

Nej till statlig kanon

Frågan om en statlig litteraturkanon finns i Folkpartiets kulturpolitiska samråd, vars svarstid nyss gick ut. Min rubriken skulle dock kunna, och borde kanske, vara mer positiv: Ja till klassikerna!

Den klassiska litteraturen har en självklar plats i skolan, på biblioteken och på mångas egna bokhyllor och nattduksbord. Men en statlig reglerad litteraturkanon kan inte vara rimlig liberal kulturpolitik.

I Stockholms stad har vi haft frågan uppe - på initiativ av den rödgröna oppositionen. I kulturnämnden tog vi politisk ställning: att inte ta politisk ställning. Vi vill inte vara med om att ge vårt stadsbibliotek något uppdrag eller direktiv kring en "stadens kanon" men däremot har vi naturligtvis inget emot att biblioteket tar fram och diskuterar olika listor. Kanske i samverkan med litteraturvetare och andra utomstående, och rimligtvis i dialog med sina brukare, läsarna.

Vi kan ha många åsikter om hur det bör gå till eller vilka böcker och andra verk som hör hemma på olika listor. Men var och en gör sist och slutligen sin egen kanon. Utan politiska direktiv.

Om detta skriver jag och Madeleine Sjöstedt, Stockholms kulturborgarråd, i en debattartikel i veckans NU. Artikeln i sin helhet finns att läsa på min egen blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar