torsdag 30 juli 2009

Knacka ifatt den som kan

Snart är det val igen. En person som tagit fasta på det är Mathias Sundin i Norrköping. Eftersom många folkpartimedlemmar just nu som bäst funderar på strategier, allianser och kampanjmetoder kommer här en metod man kan använda för att vinna människors hjärtan. Tid: en minut.

måndag 27 juli 2009

Körkort - för alla?

Martin Ängeby och Mathias Sundin har dragit igång en viktig debatt om hur det svenska körkortssystemet är uppbyggt. Imorse var Martin med i Nyhetsmorgon:




Debatten startade i och med Martins nyanserade inlägg i lördags som han skrev i nära samarbete med Mathias och förhoppningsvis kommer deras arbete bidra till att bryta STR:s monopolställning. Det finns i dagsläget ingen statistik som styrker att trafiksäkerhet ökar per automatik bara för att körtimmar avverkats i körskola jämfört med privatisttimmar. Däremot finns det goda belägg för att antalet övningstimmar bidrar till bättre bilförare. Ur trafiksäkerhetssynpunkt tjänar vi därför alla på att körkortselever får så många timmar bakom ratten som möjligt innan de kör upp, varesig det är som privatister eller i bilskola.

tisdag 21 juli 2009

Underrättelseinhämtning för SÄPO och polisen, SOU 2009:66

I kvällens sändning av Aktuellt klockan 21:00 diskuterade Camilla Lindberg (fp) med särskilda utredaren Anders Eriksson om att FRA bör kunna få signalspana åt SÄPO och polisen. Betänkandet SOU 2009:66 Signalspaning för polisiära behov lades fram idag. Klippet är saxat ur sändningen och innehåller reportaget på drygt 2 minuter.



I korthet innebär förslaget att polisen kommer få tillgång till avlyssnat material. Det skulle kunna innebära signalspaning vid framtida brottsutredningar mot svenska medborgare på svenskt territorium. Läs gärna Mark Klambergs insiktsfulla analys av SOU 2009:66 för mer djuplodande info.

måndag 13 juli 2009

Integritet hör ihop med liberalism

EU:s justitieministrar möts i Stockholm onsdag till fredag den här veckan för att diskutera Stockholmsprogrammet. Justitiedepartmentets informations-pdf är bra för att få ett litet grepp om vad Beatrice Ask o co ska göra under det svenska ordförandeskapet i EU, dokumentet innehåller också info om Stockholmsprogrammet.

En lite lättsammare text om google som övervakare av oss alla (som kan vara lättare att ta till sig när man inte omedelbart vill förirra sig in i integritetslabyrinten med FIDA: FRA, IPRED 1 & 2, Datalagringsdirektivet och ACTA) är den här artikeln av Stefan Lindberg.

På onsdag anordnar Amanda Brihed m.fl. en manifestation i Humlegården i Stockholm som är tvärpolitisk och har fått en bred uppslutning redan. Stockholmsprotokollet kommer att vrida åt tumskruvarna ytterligare ett snäpp när det gäller den personliga integriteten därför är det bra att så många liberaler som möjligt sätter sig in frågorna så att vi kan driva integritetsfrågorna med kompetens och trovärdighet både i år och i 2010 års valrörelse.

Har du en stund över så kan jag varmt rekommendera Mårten Schultz sommarprat på Dagens Juridik där han talar om rätten att få vara ifred. En mycket viktig liberal frågeställning torde vara: hur långt går det innan vi låter övervakning i olika former påverka hur vi agerar och saker som vi kanske kommer att låta bli av rädsla för att lämna ett (elektroniskt) fotavtryck.

torsdag 2 juli 2009

Tudelad föräldraförsäkring?

En liten debatt mellan liberala bloggare pågår just nu apropå Liberala Kvinnors motion till landsmötet om en tredelad föräldraförsäkrning.

Johan Ingerö, Hanna Håkansson och Erik Svansbo är mot öronmärkning.

Hanna Lager, Maria Byström och jag sjäv, Martin Ängeby, är för individualisering.

Niklas Frykman kommer men egna ideer.

Jag tycker själv inte att det är något konstigt att om nu jämlikhet är ett mål i regeringsdeklarationen och alla andra viktiga styrdokument, så ska väl incitamentsstrukturerna peka ditåt även inom socialförsäkringsområdet?