onsdag 11 mars 2009

Lysande verktyg för föräldraförsäkringen!

Jessicas och Magnus verktyg för att räkna på inkomstutfall i föräldraförsäkringen är alldeles lysande! Den borde läggas upp på Försäkringskassans hemsida (om ni tillåter förstås?). För mig och min sambo skulle dock inkomstbortfallet av att dela föräldraledigheten bli större än den nuvarande jämställdhetsbonusen på 3000 kronor per månad. Skillnaden skulle dock kompenseras om föräldrabonusen höjs till 6000 kronor enligt fp-förslaget. Men det är klart. Sannolikt är vi inte representativa (inkomstmässigt, värderingsmässigt) och sannolikt skulle vi dela på föräldraledigheten i vilket fall om vi valde att skaffa barn. Därmed skulle jämställdhetsbonusen bara bli extra pengar i fickan för något vi hade gjort ändå.

Angående Jessicas verktyg som ni finner i hennes inlägg nedan: Jag vet att en del av er samhällsvetare därute skräms av Excel (och att detta inte finns i föreställningsvärlden för teknologer som Jessica och Magnus...). För er som undrar hur ni använder verktyget så är det mycket enkelt. Klicka er fram till excelbladet, fyll i er och er partners lön i rutan där denna ska anges och tryck sedan return. Då får ni veta hur stor inkomststbortfallet för familjen blir om föräldern med lägst inkomst tar ut hela ledigheten (minus pappamånader) jämfört med om uttaget är helt jämställt. Så enkelt funkar det...

2 kommentarer:

  1. Kul att du uppskattar verktyget Per! Tanken var att på ett enkelt sätt se hur skillnader i inkomst slår på nettoresultatet i plånboken. Försäkringskassan har ju också ett par verktyg men det som man kan använda utan e-legitimation verkar räkna med en helt rak skattesats och blir därför missvisande. Genom att använda excel går det också snabbare att ändra inkomsterna och se hur det slår på totala nettoutfallet för familjen.

    För mig själv var det lite av en överraskning hur lätt det faktiskt är att missta sig om man bara uppskattar inkomstskillnadernas påverkan på nettoutfallet. Frågan är hur många familjer som faktiskt räknar på det här och hur många som bara går på magkänslan.

    SvaraRadera
  2. Min skillnad blev också ett antal tusenlappar.

    Oavsett hur mycket man förlorar på att "mannen" är pappaledig så tror jag varje liten krona är ett motiv för de pappor som inte vill vara hemma.

    Jag har inte funderat igenom det, men dedikerade förmånliga perioder för vardera föräldern är nog effektivaste sättet att få båda att vara hemma.

    SvaraRadera